woensdag 18 januari 2012

18 januari 1963 - January 18th. 1963

Goedemorgen, beste bezoekers!
 ~~~~~
Good morning, dear visitors!
  

 Zoals jullie misschien weten, woon ik in Dokkum, één van de elf steden op de route van de wereldberoemde Elfstedentocht. 
Op 18 januari 1963 had het lang en streng genoeg gevroren, om een Elfstedentocht uit te schrijven. Het werd een helse tocht, de zwaarste ooit, die door Reinier Paping werd gewonnen. Er is zelfs een film over gemaakt, De Hel van '63.
 ~~~~~
 As you might know, I live in Dokkum, one of the eleven cities on the track of the world famous Frisian / Dutch skating-on-natural-ice tour, the Elfstedentocht.
In 1963, January 18th. the twelfth Elfstedentocht was held and it was hell!
The winner was Reinier Paping.
 Even a movie was made on the subject, titled 'The Hell of '63'.

******* 

Op de foto hieronder zie je het Elfstedenmonument bij Giekerk / Gytsjerk. Het is de laatste brug op de Elfstedenroute, betegeld met portretten, met naam en jaar van deelname, van ieder die de Elfstedentocht ooit uitgereden heeft. Door al die kleine portrettegels zó te groeperen, zijn vijf schaatsers achter elkaar rijdend  uitgebeeld op de vóórwand van de brug.
 Afgelopen zomer ben ik er op een zondag met mijn zoon heen gefietst en heb ik die mooi-weer-foto gemaakt. 
Niks hel; meer hemel, toen...:>)

 The picture above shows the Elfsteden monument in Giekerk / Gytsjerk. It is the last bridge on the tour's track and it is covered with little portrait-tiles showing the picture of  any skater that made it to the finish of an Elfstedentocht.
As you can see those little tiles form one big picture of five skaters in a row.
It was on a warm and sunny day last Summer, that I went biking with one of my sons to that monument and made this picture.
No hell at all; just heaven(ly), that day... :>)

 *******

 Op 18 januari 1963 woonde ik nog niet in Dokkum, maar in Gorinchem en daar vroor het ook dat het kraakte. Met mijn vader mocht ik mee om de pompen van de bemaling te controleren op het werk, dat stil lag wegens vorstverlet. Achterop de fiets, langs de Merwede, waarin alleen in het midden nog een vaargeul door ijsbrekers werd opengehouden. Een eindje uit de kant heb ik op die bevroren Merwede gestaan, waarvan mijn vader toen deze foto gemaakt heeft.


 On the 18th. of January 1963 I didnt live in Dokkum yet, but in Gorinchem, near the river Merwede, that was almost totally frozen, except for a small fairway, where the ice was kept open by ice-breakers.
This picture was made by my father; the girl is me, standing on the ice-river Merwede, on that Elfstedentocht- day in January 1963.

*******

 En op die dag van de twaalfde Elfstedentocht, dat een foto werd gemaakt van mevrouw Zondagssteek op het Merwede-ijs, werd er ook nog in de Zaanstreek een jongetje geboren, Frits van Oostveen. 
Dat jongetje zou op 8-8-88 mijn zwager worden :>)
 Frits, Van Harte!! En nog vele jaren!!
 ~~~~~
And exactly on that Elfstedentochtday in 1963, when Mrs. Zondagssteek was standing on the frozen Merwede, a boy named Frits van Oostveen was born in Holland's region the Zaanstreek.
That boy became my brother-in-law on 8-8-88 :>)
 Happy Birthday Frits!!
  
 *******

 Maak er een fijne dag van!
 Bedankt voor je bezoek en groetjes!
 ~~~~~
 Enjoy your day!
Thanks for your visit.
Cheers!

9 opmerkingen:

 1. I so love learning more about your life and life in The Netherlands. You have a wonderful way of sharing your stories.
  Your day is starting and I'm getting ready to head to bed. Have a great day my friend. I will chat with you more later.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een prachtig verhaal en wat een prachtig kunstwerk is dat geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kan hem mij nog goed herinneren, het fietsen naar school was echt niet te doen en wij zaten dus thuis aan de radio gekluisterd te luisteren naar het verslag, wat was het koud en die vreselijke wind! Nee de latere waren heel wat zachter en beter te rijden! Fijne dag,
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 4. prachtige foto's en verhaal, Dokkum is erg mooi, eigenlijk is heel Friesland mooi,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een leuk verhaal, zo reis je van Friesland naar de Merwede, door de tijd. Vandaag geen sneeuw en ijs, een beetje mist!

   Verwijderen
 5. Wat hebben ze dat mooi gemaakt op die brug. En wat een leuke foto van jou.
  Groetjes Mascha

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi verhaal heb je er van gemaakt. Gefeliciteerd met je zwager.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. I can remember the winter of 1963 here in the UK ... really bad ... so cold and icy ... we had none of the modern heating systems then or the clothing available today ... we not only survived it but actually got used to it!
  have a lovely day!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een heerlijk verhaal, zelf was ik nog heel klein toen, maar heb er later vele verhalen over gehoord en dat heeft indruk gemaakt. Wat een leuke foto van jou zeg.
  Jij ook een fijne dag.
  Groetjes, Ellen

  BeantwoordenVerwijderen