dinsdag 12 mei 2020

Alledaags - Bijzonder

Welkom!


Vandaag begon ik mijn dag, zoals altijd: vroeg, om bij zessen.

Drie broden bakken, was het plan,
dus ik zette drie broodbakmachines aan het kneedwerk.

De drie volkoren spelt degen gingen om half zeven ieder in een kom 
met een theedoek erover 
een half uur in de voor rijs bij de verwarming, 
die ik op 18 graden had gezet, want het was guur-koud in huis,
na een dito nacht.

Daarna was het voor mijn vlerken een koud kunstje,
 om de gerezen degen door te slaan en te vormen en in de bakvormen leggen
 voor de lange na-rijs van minimaal een uur.

Waarna ik ze, zoals altijd, in de Kottitch oven afbakte.

Voor de verandering had ik nu ook eens een kleine springvorm gebruikt,
 om een gul, bolrond brood te krijgen.

En dat lukte!

Kijk maar.


Wat een weelde weer.

Het ronde brood ligt in de broodtrommel in De Kottitch.
Daar ga ik, zoals altijd, bijzonder van genieten.

En de andere twee geef ik weg aan twee liefhebsters, 
wier gezondheid er ook wel bij vaart.

Hoe bijzonder toch, die heerlijke, mooie broden;
 zoals altijd zelf gebakken.
Van meel dat ik afgelopen vrijdag bij de molen in Burdaard was gaan kopen.
Een mooie fietstocht in bijzonder mooi weer.

Hoe bijzonder kan het alledaagse zijn.

***


Toen om kwart voor tien die broden stonden af te koelen, 
trok ik, zoals elke dag, de wandelstappers aan voor mijn 
Rondje Aalsum van zes kilometer, op weg naar duizend kilometer in dit jaar.

*

Onderweg werd ik overvallen door een knoerthard klapperkletterende stortbui;
de koeien stonden (bijna) allemaal met hun kont in de wind.
Bijzonder, zoals die dieren dat van nature doen.
En lekker op hun gemakkie door grazen


*

Maar vijf minuten later
was het, zoals bijna altijd, alweer schitterend opgeklaard,
met een wolkenlucht....
bijzonder mooi


Voor mij is die dagelijkse wandeling in deze omgeving en omstandigheden

verre van alledaags te noemen

*

Iedere dag opnieuw 

door 
dit Land

in 
dit Licht

onder 
die Lucht

te mogen / kunnen 

Leven
 en 
Lopen

is

gewoon.....

o, wonder

heel

Bijzonder

***


Groetjes
en
zoals altijd 
graag
tot ziens!


Jeanneke

*


3 opmerkingen:

  1. Hello, Hello. Sounds like you are coming right along with your walking. I wish I could do the same. Seeing the fields you pass would be a wonderful incentive! Bread baking is in full swing here in the US. With everyone at home, many new crafts and skills have been practiced. We cannot get bread flour but all purpose is readily available. Yeast is hit and miss depending on when you get to the grocery. Many are experimenting with sour dough starter. That is next on my plan I think. I made crumpets a week or so ago, they were divine and I plan to make more tomorrow! Take care, stay well.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat heerlijk, zelfgebakken brood, kan het bijna ruiken. En je hebt weer heerlijk wat km's gelopen!!!

    BeantwoordenVerwijderen